Als u bang bent voor de tandartsbehandeling, is het belangrijk om te weten dat u niet alleen bent. Veel mensen ervaren angst of nervositeit als het gaat om tandheelkundige behandelingen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om met deze angst om te gaan en een comfortabele ervaring bij de tandarts of een andere mondzorgprofessional te hebben. Hier zijn enkele suggesties om u te helpen zich op uw gemakt te voelen en zonder angst naar de tandarts of een andere mondzorgprofessional te gaan

Tips bij angst

Gebruik ontspanningstechnieken

Ademhalingsoefeningen

1

Probeer ademhalingsoefeningen, mediatie of andere ontspanningstechnieken om kalm te blijven tijdens uw tandartsbezoek. U kunt aan de tandarts vragen of hij hierbij helpt (bijvoorbeeld meetellen met de ademhaling. 

Afleidingstechnieken

2

Afleidingstechnieken kunnen helpen om uw angst te verminderen. Luister naar muziek, draag een virtual reality-bril of overweeg het gebruik van noise-cancelling koptelefoons/oortjes om de geluiden van de tandheelkundige apparatuur te verminderen.  

Verdovingsopties

3

Maak gebruik van verdovingsopties. Als u zich zorgen maakt over pijn tijdens de behandeling, bespreek dan met uw tandarts de verschillende verdoving opties die beschikbaar zijn. Lokale verdoving of andere vormen van pijnbestrijding kunnen u helpen zich comfortabeler te voelen tijdens de behandeling.  Die bestaat uit een klein prikje. De tandarts kan de plek waar het prikje wordt gegeven minder gevoelig maken met een zalfje. Voelt u na de verdoving toch nog wat pijn, zeg dat dan meteen. De tandarts kan u nog een beetje extra verdoven. Wanneer de verdoving eenmaal werkt, voelt uw wang of lip vaak dik aan en heeft u het gevoel dat u moeilijker kunt praten en eten of drinken. Dit gevoel verdwijnt weer nadat de verdoving is uitgewerkt. Dat is meestal na enkele uren. De tandarts kan ook een kalmerend medicijn voorschrijven, premedicatie genoemd. Niet alleen merkt u zo minder van de behandeling, maar u herinnert zich er achteraf ook minder van. 

Preventieve zorg

4

Regelmatige controles en preventieve zorg. Door regelmatige tandartscontroles en preventieve zorg (zoals gebitsreiniging) te ondergaan, kunt u ernstigere problemen voorkomen. Hierdoor kunnen kleine problemen vroegtijdig worden behandeld of worden voorkomen, waardoor de behandelingsduur en de angst verminderd kunnen worden. 

Professionele hulp

5

Als u ernstige angst hebt, kan het nuttig zijn om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut die gespecialiseerd is in angststoornissen. Gedrags- en cognitieve therapie kunnen helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en het aanleren van copingstrategieën om met de angst om te gaan. 

Begeleiding

6

U kunt ook altijd iemand meenemen naar de tandarts voor support, bijvoorbeeld een partner, vriend, buddy of coach.  

Stapsgewijs

7

Als u uw angst geleidelijk wilt overwinnen, kunt u overwegen om stapsgewijze blootstellingstechnieken te gebruiken. Begin met kleine, niet-spannende tandheelkundige bezoeken en werk geleidelijk toe naar meer complexe behandelingen. Dit stelt u in staat om vertrouwen op te bouwen en uw angst stap voor stap te verminderen. 

Angst bij kinderen 

Het is heel normaal dat kinderen angstig kunnen zijn voor een tandartsbezoek. Hieronder volgen enkele suggesties om de angst bij kinderen hopelijk te voorkomen:  

  • Bereid het kind voor: Leg aan uw kind uit wat er gaat gebeuren tijdens het tandartsbezoek op een rustige en positieve manier. Vermijd het gebruik van enge of negatieve woorden. U kunt bijvoorbeeld zeggen dat de tandarts de tanden zal controleren om ervoor te zorgen dat ze gezond zijn en om te helpen bij het behouden van een mooie glimlach. 
  • Gebruik visuele hulpmiddelen: Het kan nuttig zijn om boeken, video’s of online bronnen te gebruiken die tandartsbezoeken op een kindvriendelijke manier uitleggen. Deze visuele hulpmiddelen kunnen helpen om het kind vertrouwd te maken met wat er zal gebeuren en de angst te verminderen. 
  • Speel rollenspellen: Speel tandartsje thuis met uw kind, waarbij u de tandarts bent en uw kind de patiënt is. Door dit spel te spelen, kan het kind wennen aan het idee van een tandheelkundige behandeling en kan het de angst verminderen. 
  • Beloon moedig gedrag: Moedig uw kind aan en beloon hen voor hun dapperheid tijdens het tandartsbezoek. Dit kan hen positief bekrachtigen en hen aanmoedigen om de volgende keer minder angstig te zijn. 
  • Blijf rustig en ondersteunend: Als ouder is het belangrijk om kalm en ondersteunend te blijven tijdens het tandartsbezoek. Uw aanwezigheid en geruststellende woorden kunnen een groot verschil maken voor uw kind. 

Onthoudt dat het normaal is om angst te hebben voor de tandarts en/of andere mondzorgprofessionals, maar het is belangrijk om dit niet te laten leiden tot het vermijden van tandheelkundige zorg. Onthoud dat het belangrijk is om open te communiceren met uw tandarts en een vertrouwensband op te bouwen. Samen kunnen jullie een behandelplan ontwikkelen dat is afgestemd op uw behoeften en angstniveaus. Het overwinnen van tandartsangst vergt tijd, maar met de juiste ondersteuning en strategieën kunt u stap voor stap uw angst verminderen en de benodigde tandheelkundige zorg krijgen. Met de juiste aanpak, begripvolle zorgverleners en effectieve technieken kunt u zonder angst naar de tandarts gaan en uw mondgezondheid op peil houden. 

Heeft u angst voor de tandarts? Neem dan contact op met onze praktijk en samen bespreken we uw behandeling.

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen of wilt u graag een keer bespreken wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100