Bij Kliniek voor Tandheelkunde in Amersfoort realiseren we ons dat het voor kan komen dat mensen angstig zijn voor een bezoek aan de tandarts. Onze ervaren specialisten kunnen hierbij helpen door effectieve methoden toe te passen die ervoor zorgen dat je op een comfortabele en angstvrije manier naar de tandarts kunt gaan. Meer informatie over hoe je het best met angst voor de tandarts om kunt gaan en hoe wij je helpen, lees je hieronder.
Als je angstig bent voor een tandartsbezoek, is het fijn om te weten dat je niet de enige bent. Veel mensen voelen angst of nervositeit bij tandheelkundige behandelingen. Het is belangrijk om de oorsprong van je angst te begrijpen. Dit kan variëren van angst voor pijn, het verlies van controle of tandartsapparatuur. Ook kan een eerdere slechte ervaring zorgen voor een angstig gevoel. Om je zo goed mogelijk te kunnen helpen, is het belangrijk dat je weet waar je specifieke angst vandaan komt, zodat we samen aan een gerichte oplossing kunnen werken.
Bang voor de tandarts tips
Gelukkig zijn er verschillende manieren om om te gaan met angst voor de tandarts en een comfortabele ervaring te hebben bij een mondzorgprofessional. Bij Kliniek voor Tandheelkunde in Amersfoort hebben we een aantal tips om je te helpen ontspannen, zodat je minder angstig hoeft te zijn voor de tandarts of andere mondzorgprofessionals.
Laat de tandarts weten dat je angstig bent. Maak je angsten bespreekbaar en vertel over eventuele ervaringen uit het verleden die je angst voor de tandarts kunnen hebben veroorzaakt. Met deze informatie kan de tandarts maatregelen nemen om je op je gemak te laten voelen. Hierbij kan je aan het volgende denken:
- Vraag om meer tijd voor de behandeling, zodat alles rustig kan verlopen.
- Spreek van tevoren een “stopteken” af, zodat je de behandeling kan pauzeren wanneer dat nodig is.
- Begin de eerste afspraak rustig, bijvoorbeeld door alleen in je mond te laten kijken of een röntgenfoto te laten maken.
- Vraag of de tandarts eerst stap voor stap de behandeling bespreekt, zodat je precies weet wat er zal gebeuren.
- Tussentijds kan de tandarts blijven aangeven hoe de behandeling verloopt, wat hij gaat doen en hoe lang het nog zal duren.
- De tandarts kan je laten meekijken met een spiegeltje als je dit fijn vindt (of juist niet!).
- Muziek opzetten tijdens de behandeling.
- Tijdens de behandeling kan je ook iets vasthouden wat je geruststelt, bijvoorbeeld een favoriete knuffel of sjaal.
Gebruik ontspanningstechnieken
Ontspanningstechnieken
Ademhalingsoefeningen, meditatie of andere ontspanningstechnieken kunnen je helpen om kalm te blijven tijdens jouw behandeling. Je tandarts kan je hierbij helpen, bijvoorbeeld door mee te tellen tijdens ademhalingsoefeningen.
Afleidingstechnieken
Afleidingstechnieken kunnen helpen om je focus te verleggen, zodat je minder bezig bent met je spanning. Je kunt bijvoorbeeld luisteren naar muziek, een noise-cancelling koptelefoon dragen of een Virtual Reality-bril dragen om je af te leiden van je tandartsbezoek.
Verdovingsopties
Wanneer je je zorgen maakt over pijn tijdens de behandeling, kun je dit met je tandarts bespreken. Je tandarts kan je vertellen over de verschillende verdovingsopties waar je gebruik van kan maken. Zo kan bijvoorbeeld een lokale verdoving ervoor zorgen dat jij je comfortabeler voelt tijdens behandelingen. Een lokale verdoving is een klein prikje, op een plek die de tandarts eerst minder gevoelig kan maken met behulp van een zalfje. Als je na deze verdoving nog steeds wat pijn voelt, geef dit gelijk aan. De tandarts kan je dan nog wat extra verdoven. Zodra de verdoving werkt, kan je wang of lip dik aanvoelen en lijkt het alsof je moeilijker kan praten en eten of drinken. Dit doffe gevoel verdwijnt nadat de verdoving is uitgewerkt, meestal na enkele uren.
Regelmatige controles en preventieve zorg
Regelmatige controles en preventieve zorg, zoals gebitsreiniging, kunnen ernstige problemen voorkomen. Dit zorgt ervoor dat kleine problemen vroegtijdig worden behandeld of voorkomen, waardoor de behandelingsduur en angst kunnen verminderen.
Professionele hulp
Als je heftige angst voor de tandarts hebt, kan het helpen om professionele hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut die een specialisatie heeft in angststoornissen. Gedrags- en cognitieve therapie kunnen helpen bij het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en het aanleren van coping-mechanismen om met de angst om te gaan.
Ondersteuning
Je kunt ook altijd iemand meenemen naar de tandarts voor ondersteuning, bijvoorbeeld een partner, vriend of coach.
blootstellingstechnieken
Als je je angst voor de tandarts geleidelijk wilt overwinnen, kun je stapsgewijze blootstellingstechnieken overwegen. Hierbij begin je met korte bezoeken aan de tandarts en werk je stukje bij beetje toe naar complexere behandelingen. Op deze manier kan je vertrouwen opbouwen en zo je angst stap voor stap verminderen.
Angst bij kinderen
Het is heel normaal dat kinderen angstig kunnen zijn voor een tandartsbezoek. Wij van Kliniek voor Tandheelkunde in Amersfoort hebben een aantal tips op een rijtje gezet die eventueel kunnen helpen om de angst van kinderen te verminderen:
- Bereid je kind voor: Vertel je kind op een rustige en positieve manier wat er gaat gebeuren tijdens het tandartsbezoek. Gebruik hierbij geen enge of negatieve woorden. Je kunt bijvoorbeeld uitleggen dat tandartsen ervoor zullen zorgen dat de tanden gezond zijn en blijven, zodat je een mooie glimlach houdt.
- Gebruik visuele hulpmiddelen: Het kan soms ook helpen om boeken of YouTube video’s te gebruiken die tandartsbezoeken op een kindvriendelijke manier toelichten. Deze visuele hulpmiddelen kunnen je kind een beeld geven van wat er precies gaat gebeuren, wat de angst kan verminderen.
- Speel rollenspellen: Speel tandartsje thuis met je kind, waarbij jij de tandarts bent en je kind de patiënt is. Door spelenderwijs kennis te maken met het idee van een tandarts, kan het kind wennen aan het concept tandheelkundige behandelingen.
- Beloon moedig gedrag: Moedig je kind aan en beloon hen voor hun dapperheid tijdens het tandartsbezoek. Dit versterkt positief gedrag en helpt hen om de volgende keer minder angstig te zijn.
- Blijf rustig en ondersteunend: Als ouder is het belangrijk om kalm en ondersteunend te blijven tijdens het tandartsbezoek. Jouw aanwezigheid en geruststellende woorden kunnen een groot verschil maken voor je kind.
Tandarts angst overwinnen
Het is belangrijk om je er bewust van te zijn dat het normaal is om angst te hebben voor de tandarts, maar dit moet niet leiden tot het vermijden van tandheelkundige zorg. Vermijding zorgt voor een verhoogd risico op een slecht gebit. Onthoud dat het belangrijk is om eerlijk te zijn tegen je tandarts over eventuele angst en een vertrouwensband te vormen met je tandheelkundige professional. Samen kunnen we een behandelplan afstemmen op jouw behoeften en angstniveaus. Het kost tijd om je angst voor de tandarts te overwinnen, maar met de juiste ondersteuning en methoden kun je stap voor stap je angst verminderen en de benodigde tandheelkundige zorg krijgen.
Bij Kliniek voor Tandheelkunde in Amersfoort werken we met begripvolle zorgverleners, de juiste aanpak, en effectieve technieken waardoor je zonder angst naar de tandarts kunt gaan en je mondgezondheid op peil kan houden. Heb je angst voor de tandarts? Neem dan contact op met onze praktijk en samen bespreken we je behandeling: 033 – 74 10 100.
HeB Je vragen?
Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen of wil je graag een keer bespreken wat we voor je kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100