Anti-snurkbeugel / MRA 

Een anti-snurkbeugel, ook wel een snurkbeugel of een mandibulair repositieapparaat (MRA) genoemd, is een tandheelkundig hulpmiddel dat wordt gebruikt om snurken en milde tot matige slaapapneu te verminderen. Het is een op maat gemaakte beugel die ’s nachts wordt gedragen en de positie van de onderkaak en de tong stabiliseert om de luchtweg open te houden tijdens het slapen. 

Een anti-snurkbeugel werkt door de onderkaak iets naar voren te plaatsen, waardoor de luchtweg wordt vergroot en trillingen in de weefsels van de keel worden verminderd. Hierdoor wordt snurken verminderd en kan een betere luchtcirculatie plaatsvinden tijdens het slapen. 

Het is raadzaam om met uw tandarts te overleggen over uw snurkprobleem en de mogelijkheid van het aanmeten van een anti-snurkbeugel. Ze kunnen uw specifieke situatie beoordelen en u adviseren over de beste behandelopties. 

Snurken is het geluid dat wordt veroorzaakt door trillingen in de weefsels van de keel tijdens het ademen tijdens het slapen. Het kan variëren van mild tot luid en kan tijdelijk of chronisch zijn. Snurken kan zowel bij mannen als vrouwen voorkomen, en het komt vaak vaker voor bij mensen met overgewicht, oudere mensen en mensen met bepaalde anatomische kenmerken. 
 

 1. Verslapping van de spieren in de keel: Tijdens de slaap ontspannen de spieren in de keel, wat de luchtweg kan belemmeren en snurken kan veroorzaken.
 2. Overgewicht: Overmatig vetweefsel rond de nek kan de luchtweg vernauwen en snurken veroorzaken.
 3. Anatomische kenmerken: Sommige mensen hebben van nature een smallere luchtweg, een dikke zachte verhemelte, een langere huig of een afwijkende kaakstructuur, wat snurken kan bevorderen. 
 4. Alcohol en slaapmiddelen: Het gebruik van alcohol en bepaalde medicijnen, zoals slaapmiddelen, kan de spieren in de keel ontspannen en snurken verergeren.
 5. Roken: Roken kan ontsteking en zwelling van de luchtwegen veroorzaken, wat snurken kan veroorzaken of verergeren.  
 • Spoel de anti-snurkbeugel met koud water af. Poets vervolgens met een zachte tandenborstel en zachte vloeibare zeep de binnen- en buitenkant van de anti-snurkbeugel. Spoel daarna uw antisnurkbeugel goed af met koud water. 
 • Maak met ragertjes het instelmechanisme schoon. 
 • Leg eenmaal per week de anti-snurkbeugel in een bak water (1/2) en schoonmaakazijn (1/2). 
 • U kunt tevens gebruikmaken van Retainer Brite Bruistabletten. Dit is het enige merk bruistablet dat u kunt gebruiken. Andere merken kunnen de anti-snurkbeugel aantasten. 

Waarschuwing: 

 • Gebruik nooit warm water. Hierdoor kan de anti-snurkbeugel vervormen. 
 • Gebruik nooit andere schoonmaakmiddelen dan de hierboven genoemde spullen. Deze kunnen de anti-snurkbeugel aantasten. 
 • Gebruik GEEN tandpasta. Tandpasta is een schuurmiddel dat zorgt voor kleine krasjes waardoor de anti-snurkbeugel sneller verkleurt en kan gaan stinken. 

Waarschuwing: 

Voordelen van een anti-snurkbeugel: 

 • Effectief tegen snurken: Anti-snurkbeugels kunnen effectief zijn bij het verminderen of elimineren van snurken. Ze werken door de onderkaak naar voren te positioneren, waardoor de luchtweg wordt geopend en de trillingen die snurken veroorzaken, verminderen. 
 • Niet-invasief en gemakkelijk te gebruiken: Een anti-snurkbeugel is een niet-chirurgische en niet-invasieve oplossing. Het is relatief eenvoudig te gebruiken en vereist meestal geen aanpassingen of ingewikkelde installatieprocedures. 
 • Aanpasbaar en comfortabel: Anti-snurkbeugels zijn vaak verstelbaar en kunnen worden aangepast aan de mond en het gebit van de gebruiker. Hierdoor kunnen ze comfortabel worden gedragen tijdens het slapen. 
 • Draagbaar: Anti-snurkbeugels zijn draagbaar en kunnen gemakkelijk worden meegenomen tijdens het reizen. Dit maakt het handig voor mensen die vaak onderweg zijn. 

Nadelen van een anti-snurkbeugel: 

 • Bijwerkingen: Sommige gebruikers kunnen last hebben van bijwerkingen zoals kaakpijn, pijnlijk tandvlees, overmatige speekselvloed of een droge mond. Deze bijwerkingen zijn meestal mild en verdwijnen vaak na verloop van tijd. 
 • Ongemak en aanpassingstijd: Het dragen van een anti-snurkbeugel kan in het begin oncomfortabel aanvoelen en wennen. Het kan enige tijd duren voordat u volledig gewend bent aan het dragen ervan tijdens het slapen. 
 • Niet geschikt voor iedereen: Anti-snurkbeugels zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met ernstige slaapapneu of bepaalde gebitsafwijkingen. Het is belangrijk om een tandarts of specialist te raadplegen voordat u een anti-snurkbeugel gebruikt om te bepalen of het geschikt is voor uw specifieke situatie. 
 • Onderhoud en hygiëne: Anti-snurkbeugels vereisen regelmatig onderhoud en reiniging om bacteriën en tandplakvorming te voorkomen. Dit kan extra inspanning en zorg vereisen. 

In sommige gevallen kan de tandarts aanbevelen om de anti-snurkbeugel te combineren met andere behandelingen, zoals gewichtsverlies, veranderingen in levensstijl of slaaphouding, om de effectiviteit te vergroten. 

Wat is het proces van het aanmeten van een anti-snurkbeugel bij de tandarts?

Het is belangrijk op te merken dat de effectiviteit en ervaring van een anti-snurkbeugel kunnen variëren tussen individuen. Het is raadzaam om een tandarts te raadplegen voordat u een anti-snurkbeugel gebruikt. Zij kunnen een grondige evaluatie uitvoeren en u adviseren over de meest geschikte behandelingsoptie voor jouw snurkprobleem. 

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen of wilt u graag een keer bespreken wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100