Een apexresectie is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd door een tandarts-endodontoloog of een MKA-chirurg om een ontsteking aan de wortelpunt van een tand of kies te behandelen. Deze procedure wordt meestal uitgevoerd wanneer een wortelkanaalbehandeling niet succesvol is geweest of niet mogelijk is.  

Wanneer is een apexresectie nodig?

Hieronder volgt informatie over de behandeling 

  1. Een apexresectie is bedoeld om de ontsteking rondom de wortelpunt te verwijderen en het omliggende bot te herstellen. Dit helpt om pijn te verlichten, de gezondheid van de tand of kies te herstellen en verdere schade te voorkomen. 
  2. Voordat de apexresectie wordt uitgevoerd, zal de tandarts of MKA-chirurg  röntgenfoto’s maken om de exacte locatie van de ontsteking te bepalen. Daarnaast zal er een grondig mondonderzoek worden uitgevoerd om te controleren op andere mogelijke complicaties. 
  3. De apexresectie wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving. De tandarts of MKA-chirurg maakt een kleine incisie in het tandvlees om toegang te krijgen tot de wortelpunt van de tand of kies. Vervolgens wordt het ontstoken weefsel rondom de wortelpunt verwijderd en wordt een klein deel van de wortelpunt afgesneden (apexresectie). Daarna wordt de wortelkanaal behandeld en afgesloten met een vulling om de infectie te voorkomen. 
  4. Na de apexresectie kan er wat zwelling, gevoeligheid en mogelijk wat bloeding optreden. De tandarts kan pijnstillers en instructies voor nazorg voorschrijven, zoals het nemen van antibiotica, spoelen met een zoutoplossing en vermijden van hard voedsel. Het is belangrijk om de instructies van de tandarts op te volgen om een snel herstel te bevorderen. 
  5. Na de apexresectie moet u regelmatig een controleafspraak maken met uw tandarts of MKA-chirurg . Ze zullen de genezing controleren, röntgenfoto’s maken indien nodig en ervoor zorgen dat de tand of kies gezond blijft. 

Voor- en nadelen van een apexresectie

Voordelen: 

  • Een apexresectie kan helpen om een aangetaste tand te behouden die anders mogelijk getrokken zou moeten worden. 
  • Het verwijderen van de ontstoken wortelpunt kan de symptomen zoals pijn, zwelling en infectie verminderen. 
  • Door de infectie te behandelen en de wortelpunt te verwijderen, kan de mondgezondheid worden verbeterd en verdere complicaties worden voorkomen. 

Nadelen: 

  • Hoewel apexresecties over het algemeen effectief zijn, is er een kans dat de infectie terugkomt of dat de tand alsnog getrokken moet worden. 
  • Een apexresectie is een chirurgische ingreep, wat betekent dat er enige mate van ongemak en hersteltijd kan zijn na de procedure. 

Het is belangrijk om te onthouden dat deze informatie algemeen is en dat elke patiënt uniek is. De specifieke procedure en het herstel kunnen variëren, afhankelijk van de individuele omstandigheden. Als u vragen hebt over een apexresectie, kunt u het beste contact opnemen met uw tandarts of MKA-chirurg  voor persoonlijk advies. 

Kosten

De kosten van een apexresectie kunnen uiteenlopen, afhankelijk van de gebruikte apparatuur door uw tandarts-endodontoloog of MKA-chirurg. U krijgt voorafgaand de behandeling een begroting met de geschatte kosten.  

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen of wilt u graag een keer bespreken wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100