Kroon- en brugwerk zijn tandheelkundige behandelingen die worden gebruikt om beschadigde of ontbrekende tanden te herstellen.  

De behandeling van een…

Een kroon is een kapje dat over een beschadigde tand wordt geplaatst om de vorm, functie en esthetiek te herstellen. Het kan worden gebruikt om een tand te versterken die ernstig is aangetast door tandbederf, een grote vulling heeft of is gebroken. De kroon kan worden gemaakt van verschillende materialen, zoals porselein, keramiek, metaal of een combinatie ervan. 

De behandeling van een kroon

Het plaatsen van een kroon vereist meestal twee tandartsbezoeken. Tijdens het eerste bezoek zal de tandarts de aangetaste tand voorbereiden door een deel van de tandstructuur af te nemen om ruimte te maken voor de kroon. Daarna zal er een afdruk van de tand worden gemaakt, die naar het tandtechnisch laboratorium wordt gestuurd om de kroon op maat te laten maken. Totdat de definitieve kroon klaar is, zal er een tijdelijke kroon worden geplaatst om de tand te beschermen. Bij het tweede bezoek wordt de tijdelijke kroon verwijderd en wordt de definitieve kroon op de tand geplaatst en vastgezet met tandheelkundig cement. 

Een brug is een tandvervangingsoptie die wordt gebruikt wanneer één of meerdere tanden ontbreken. Het bestaat uit een kunsttand die wordt ondersteund door aangrenzende tanden of implantaten. De aangrenzende tanden worden fungeren als steunpilaren voor de brug. 

De behandeling van een brug

Het plaatsen van een brug vereist ook meestal twee tandartsbezoeken. Tijdens het eerste bezoek worden de aangrenzende tanden of implantaten voorbereid, vergelijkbaar met het proces van het voorbereiden van tanden voor kronen. Er worden afdrukken gemaakt en naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd, waar de brug op maat wordt gemaakt. Een tijdelijke brug wordt geplaatst om de tanden te beschermen totdat de definitieve brug klaar is. Bij het tweede bezoek wordt de tijdelijke brug verwijderd en wordt de definitieve brug geplaatst en vastgezet met tandheelkundig cement. 

Onderhoud en nazorg 

Het is belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven, inclusief twee maal per dag poetsen en tussen de tanden te reinigen met een rager, om de tanden en het tandvlees gezond te houden. Het is ook raadzaam om regelmatige controles bij de tandarts bij te houden om de integriteit van de kroon of brug te controleren en eventuele problemen vroegtijdig te behandelen. Daarnaast kan het nodig zijn om speciale zorg te besteden aan de reiniging rondom de brug om tandplak en tandsteenvorming te voorkomen. Dit omvat ook met regelmaat een gebitsreiniging uit te laten voeren bij een mondhygiënist of een (paro-)preventieassistent. Het is ook uiterst belangrijk om schadelijke gewoonten zoals tandenknarsen te vermijden, omdat dit de levensduur van een kroon of brug kan beïnvloeden. 

Het is belangrijk op te merken dat de specifieke procedure en het herstel kunnen variëren afhankelijk van de individuele omstandigheden en het aantal tanden dat behandeld moet worden. Als u vragen hebt over kroon- en brugwerk, is het raadzaam om contact op te nemen met uw tandarts voor persoonlijk advies en informatie. 

Een kroon of brug kan verschillende voordelen bieden, maar er zijn ook enkele nadelen waarmee rekening moet worden gehouden. Hier zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een kroon of brug in de mond: 

Voordelen van een kroon 

Voordelen van een brug 

Nadelen van een kroon of brug

  • Het plaatsen van een kroon of brug vereist het afslijpen van een deel van de tanden om ruimte te maken voor de restauratie. Dit betekent dat er permanente veranderingen aan de natuurlijke tandstructuur worden aangebracht. 
  • Direct na het plaatsen van een kroon of brug kan er enige gevoeligheid optreden, met name bij het bijten op harde voedingsmiddelen. Dit kan echter meestal worden verlicht met pijnstillers en verdwijnt na verloop van tijd. 
  • Net als natuurlijke tanden vereisen kronen en bruggen regelmatige zorg en onderhoud. Dit omvat een goede mondhygiëne, regelmatige tandartscontroles en het vermijden van schadelijke gewoonten zoals tandenknarsen of nagelbijten. 
  • Hoewel kronen en bruggen duurzaam zijn, hebben ze niet hetzelfde levenslange potentieel als natuurlijke tanden. Na verloop van tijd kunnen ze slijten, beschadigd raken of loskomen, wat mogelijk vervanging of reparatie vereist. 

De kosten van een tandkroon en brugwerk kunnen sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal dat wordt gebruikt, de complexiteit van de behandeling, de locatie en de tandartspraktijk. Over het algemeen kunnen tandheelkundige kosten verschillen. Daarom is het raadzaam om contact op te nemen met onze praktijk voor specifieke prijsinformatie. 
Een tandkroon kost gemiddeld tussen de 500 en 1500 euro, afhankelijk van het materiaal, zoals porselein, keramiek of metaal. Voor een brugwerk kunnen de kosten variëren van ongeveer 1000 tot 3000 euro per tand of brug. Houd er rekening mee dat dit slechts een algemene schatting is en dat de werkelijke kosten kunnen afwijken. 

Het is belangrijk om te onthouden dat tandheelkundige verzekeringen en dekkingen ook kunnen variëren, dus het is raadzaam om uw verzekeringspolis te raadplegen om te begrijpen welke kosten mogelijk worden gedekt. 
Het is altijd een goed idee om een open en eerlijk gesprek te voeren met uw tandarts over de kosten en eventuele financiële opties die beschikbaar zijn. 

Kortom, de kosten van tandkronen en brugwerk kunnen variëren en het is het beste om specifieke prijsinformatie op te vragen bij uw tandarts in onze praktijk.  

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen of wilt u graag een keer bespreken wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100