Een facing is een laagje tandkleurig vulmateriaal van composiet of een schildje van porselein die de tandarts op de voorkant van uw tanden plakt. Ze worden gebruikt om het uiterlijk van de tanden te verbeteren, waardoor ze er witter, recht en esthetisch aantrekkelijker uitzien.  

Waarom worden facings gebruikt?  

Facings worden gebruikt om verschillende esthetische tandproblemen op te lossen, waaronder: 

 1. Verkleurde tanden: Facings kunnen worden gebruikt om tanden te bedekken die niet reageren op tanden bleken of die permanent verkleurd zijn. 
 2. Scheve tanden: Facings kunnen de illusie van rechte tanden creëren zonder orthodontische behandeling. 
 3. Gechipte of gebroken tanden: Facings kunnen beschadigde tanden bedekken en het uiterlijk herstellen. 
 4. Tanden met grote tussenruimtes: Facings kunnen worden gebruikt om de ruimtes tussen tanden te verkleinen en een gelijkmatigere glimlach te creëren. 
 5. Onregelmatig gevormde tanden: Facings kunnen tanden een meer symmetrische en evenwichtige vorm geven. 

Het is belangrijk om een uitgebreid consult met uw tandarts te hebben om uw specifieke situatie te bespreken en te bepalen of facings geschikt zijn voor u. Uw tandarts kan u adviseren over de beste behandelopties en verwachtingen. 

Een facing gaat vijf tot tien jaar mee. Een facing kan slijten of beschadigen als u bijvoorbeeld tandenknarst of op uw nagels bijt. De tandarts kan een versleten of beschadigde facing altijd repareren of vervangen. Deze behandeling beschadigt de tand zelf niet. 

Bij een composiet facing wordt een heel dun laagje van het oppervlak van de tand geslepen. Zo wordt er ruimte gemaakt voor de facing. Daarna wordt de composiet in vorm gebracht en uitgehard door een speciale lamp. Ten slotte wordt er naar de hoogte gekeken en wordt de facing gepolijst.  

Bij een porseleinen facing moet er minimaal een halve millimeter afgeslepen worden. Er wordt een afdruk gemaakt van de tand, deze gaat naar het tandtechnisch laboratorium. Daar wordt de facing in de gewenste vorm en kleur gemaakt. Na ongeveer 2 weken kan de facing geplaatst worden. 

 • Uw tandarts zal uw tanden evalueren, naar uw wensen luisteren en de mogelijkheden van facings bespreken. 
 • Voorbereiding: Een dun laagje glazuur wordt verwijderd van het tandoppervlak om ruimte te maken voor de facing. Dit wordt meestal gedaan onder lokale verdoving. 
 • Afdrukken: Er worden afdrukken van uw tanden gemaakt, die worden gebruikt om de facings op maat te maken. 
 • Plaatsing: De facings worden op het tandoppervlak geplaatst met behulp van speciale tandheelkundige lijm. Ze worden aangepast aan de vorm en kleur van uw natuurlijke tanden voor een natuurlijke uitstraling. 
 • Controle: Uw tandarts controleert de pasvorm en esthetiek van de facings en maakt indien nodig kleine aanpassingen. 

Na de plaatsing van de facings is het belangrijk om regelmatige tandheelkundige controles bij te houden met bijbehorende professionele gebitsreiniging. Onze mondzorgprofessionals adviseren u hoe u het beste uw gebit met facings kunt onderhouden voor een optimale levensduur.  

Voordelen van facings

 • Esthetische verbetering: Facings kunnen aanzienlijke esthetische verbeteringen bieden. Ze kunnen worden gebruikt om verkleuringen, scheuren, chips, misvormingen of spleten in de tanden te verbergen, waardoor u een symmetrische, witte en mooie glimlach kunt krijgen. 
 • Natuurlijke uitstraling: Moderne facings worden vervaardigd van tandkleurige materialen, zoals porselein of composiethars, die een natuurlijke uitstraling hebben en lijken op natuurlijke tanden. Ze kunnen worden aangepast aan de kleur, vorm en grootte van uw bestaande tanden, waardoor ze naadloos in uw glimlach passen. 
 • Minimale invasieve procedure: Het plaatsen van facings is over het algemeen een minimaal invasieve procedure. Er is meestal geen noodzaak om veel tandstructuur te verwijderen, vooral bij het gebruik van dunne porseleinen facings (veneers). Dit minimaliseert het verlies van natuurlijk tandmateriaal. 
 • Duurzaamheid: Facings zijn duurzaam en kunnen lang meegaan bij goed onderhoud. Met goede mondhygiëne en regelmatige tandartscontroles kunnen facings jaren meegaan. 

Nadelen van facings

 • Kosten: Facings kunnen een aanzienlijke investering zijn, vooral als u meerdere tanden wilt laten behandelen. De kosten variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het materiaal dat wordt gebruikt en het aantal facings  
 • Onomkeerbaar proces: Het aanbrengen van facings vereist het verwijderen van een klein deel van de tandstructuur om ruimte te maken voor de facing. Dit proces is onomkeerbaar, wat betekent dat uw tanden altijd beschermd moeten worden met facings of andere restauratieve behandelingen. 
 • Gevoeligheid: Direct na het plaatsen van facings kan er enige gevoeligheid optreden, vooral bij het eten of drinken van warme of koude producten. Deze gevoeligheid is meestal tijdelijk en verdwijnt na verloop van tijd. 
 • Mogelijke beschadiging: Hoewel facings duurzaam zijn, kunnen ze beschadigd raken door overmatig gebruik van kracht op de tanden, zoals tandenknarsen, nagelbijten of het bijten op harde voorwerpen. Het is belangrijk om schadelijke gewoonten te vermijden en voorzichtig te zijn bij het gebruik van uw tanden. 

Kosten en vergoeding facings 

De kosten van voor facings zijn afhankelijk van het type behandeling wat u ondergaat. Daarnaast komen nog techniekkosten bij de facings van porselein.  
Jongeren tot 18 jaar krijgen de behandelkosten van composiet facings vergoedt vanuit de basisverzekering. In enkele gevallen van bepaalde aandoeningen – bijvoorbeeld een ontwikkelstoornis van het glazuur – kan het voorkomen dat de verzekeraar ook porseleinen facings vergoedt vanuit de basisverzekering.  

Volwassenen kunnen vanuit de basisverzekering geen vergoeding krijgen voor facings. Soms vergoedt een aanvullende tandartsverzekering de behandeling. Dit verschilt echter per verzekeraar. Daarom raden wij u aan om dit bij je verzekeraar te controleren.  
 
Denkt u dat een facing u een mooier gebit kan geven? Maak dan een afspraak voor een intake bij onze praktijk. 

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen of wilt u graag een keer bespreken wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100