Help, ik mis een tand of kies!

Je kunt een tand of kies kwijtraken door een val of door een ernstige tandvleesontsteking, maar het kan ook gebeuren dat een of meerdere tanden of kiezen missen omdat ze nooit zijn aangelegd. Wat de oorzaak ook is, de tandarts kan zorgen dat je gebit weer hersteld wordt. Wat zijn de opties en hoe gaat dat in z’n werk?

Esthetische en functionele aspecten

Het missen van één of meerdere tanden of kiezen kan heel vervelend zijn. Om te beginnen is er natuurlijk het esthetische aspect. Als je een tand of kies mist kun je daardoor het zelfvertrouwen missen om voluit te lachen. Dat is natuurlijk niet prettig. Het ontbreken van tanden of kiezen kan echter ook leiden tot functionele problemen. Zo kunnen tanden en kiezen die grenzen aan “de open ruimte” gaan verschuiven, wat kan zorgen dat onder- en bovengebit niet meer goed op elkaar aansluiten. Daardoor wordt kauwen bemoeilijkt. Redenen genoeg om te streven naar een volledig gebit. De tandarts kan je daarbij op een aantal manieren helpen.

1 Implantaten

Een kunstwortel van metaal, die in de kaak wordt geplaatst, heet een implantaat. Op de metalen kunstwortel maakt de tandarts een kunsttand of kunstkies (kroon).

2 Kronen en bruggen

Op de plek waar een tand of kies mist, kan de tandarts ook een brug maken. De naastgelegen tanden of kiezen – de pijlers van de brug – worden eerst afgeslepen, daar schuift de tandarts kronen – kunsttanden of -kiezen – over. Een brug kan ook op implantaten worden geplaatst.

3 Uitneembare voorziening

Een kunstgebit of ‘plaatje’ zijn voorbeelden van uitneembare voorzieningen. Een kunstgebit is een volledige prothese, ter vervanging van het ondergebit, bovengebit of beide. Soms wordt een kunstgebit vastgemaakt op implantaten, zodat het goed vastzit, dit wordt dan een klikgebit genoemd. Een plaatje is een gedeeltelijke prothese die wordt gebruikt als er enkele tanden of kiezen ontbreken.

Durf je niet breeduit te lachen omdat je gebit niet compleet is? Zonde! Een tandarts kan je helpen. Spannend? Ga gewoon eerst eens praten, kun je altijd nog beslissen.

Ben je op zoek naar advies?

Wil jij ook graag – weer – een mooi en goed functionerend gebit hebben – en houden? Bespreek je plannen gerust met ons, we denken graag met je mee. Je bent van harte welkom om een afspraak te maken bij onze praktijk.