Een kunstgebit en een klikgebit zijn beide prothesen die worden gebruikt om ontbrekende tanden en kiezen te vervangen. Ze zijn ontworpen om de functie en het uiterlijk van natuurlijke tanden te herstellen, waardoor patiënten kunnen genieten van een betere mondgezondheid en verbeterde esthetiek.  

Kunstgebit (volledige gebitsprothese)

Een kunstgebit is een uitneembare prothese die wordt gebruikt wanneer alle tanden in een kaak ontbreken. Het bestaat uit een roze kunstharsbasis die de tandvleesweefsels bedekt en een reeks kunstmatige tanden bevat. Een kunstgebit rust op het tandvlees en wordt ondersteund door de kaakboog. 

De behandeling 

Om ervoor te zorgen dat de prothese exact in uw mond past, maakt de tandarts eerst een afdruk van uw huidige gebit met een speciaal afdrukmateriaal. Een tandtechnicus gebruikt deze afdruk om een gipsmodel te maken. Aan de hand van dit model kan een model van kunsthars worden ontwikkeld. De tandarts plaatst dit model in uw mond om de positie van uw kaken ten opzichte van elkaar te bepalen. Vervolgens zal de tandarts dit model zo aanpassen dat de tandtechnicus weet hoe uw tanden op elkaar aan moeten sluiten. De tandtechnicus zal de prothese hierop aanpassen 

De proefprothese  

Er wordt eerst een proefprothese gemaakt die de tandarts in uw mond zal passen. Voordat de tandarts een aantal laatste aanpassingen doet, zal hij u vragen hoe de prothese zit, voelt en eruit ziet. De proefprothese wordt vervolgens volledig afgewerkt door de tandtechnicus. Daarna is de prothese klaar voor gebruik. De tandarts zal het kunstgebit, direct nadat de tanden en kiezen eruit zijn, plaatsen. Op deze manier hoeft u niet zonder tanden over straat. Het dient ook als een soort verband op de wonden. 

Afspraak na plaatsing prothese 

Na een paar weken zal de tandarts een nieuwe afspraak met u maken om te beoordelen hoe het dragen van de prothese u afgaat. Als er problemen zijn, kan de tandarts kleine aanpassingen doen. 

Materiaal van de prothese 

Volledige protheses worden van acryl (plastic) gemaakt. Partiële protheses kunnen ook geheel van acryl worden gemaakt (plaatprothese). Soms worden ze in een combinatie van acryl (voor de tanden) en metaal (voor het frame) gemaakt. Dit heet een frameprothese. De frameprothese is beter vast te zetten en minder omvangrijk. Een frameprothese is wel een stuk duurder. 

Wennen aan een prothese 

Een prothese zal anders aanvoelen dan uw eigen tanden en het duurt even voordat u eraan gewend bent. In het begin kunnen er pijnlijke plekjes ontstaan, zogenaamde drukplekken. Het is belangrijk dat u de prothese toch inhoudt en een afspraak maakt met uw tandarts om de problemen te verhelpen. Houd de prothese de eerste week ook ’s nachts in uw mond. Daarna is het beter om de prothese ’s nachts uit te doen. 

Voordelen van een kunstgebit

 • Betaalbaar: Kunstgebitten zijn over het algemeen goedkoper dan andere opties voor het vervangen van ontbrekende tanden. 
 • Verbeterde esthetiek: Ze herstellen het uiterlijk van een natuurlijke glimlach en verbeteren het zelfvertrouwen van de patiënt. 
 • Verbeterde kauwfunctie: Hoewel het even kan duren om aan te wennen, biedt een kunstgebit betere kauwfunctie in vergelijking met ontbrekende tanden. 
 • Stimuleert het kaakbot: Het dragen van een kunstgebit stimuleert het kaakbot en voorkomt dat het slinkt. 

Nadelen van een kunstgebit

 • Minder stabiliteit: Kunstgebitten kunnen losraken tijdens het praten of eten, wat ongemak kan veroorzaken. 
 • Verminderd smaakgevoel: Kunstgebitten bedekken het gehemelte, waardoor het smaakgevoel enigszins kan worden verminderd. 
 • Aanpassingsperiode: Het kan even duren voordat men gewend is aan het dragen van een kunstgebit, met mogelijke spraakproblemen in het begin. 

Klikgebit (implantaatgedragen prothese) 

Een klikgebit, ook wel bekend als een implantaatgedragen prothese, is een stabielere en comfortabelere optie in vergelijking met een kunstgebit. Het klikgebit maakt gebruik van tandheelkundige implantaten die in de kaak worden geplaatst en fungeren als kunstwortels. Het kunstgebit heeft vervolgens bevestigingen die op de implantaten klikken, waardoor het gebit stevig op zijn plaats blijft zitten. 

Voordelen van een klikgebit

 • Verbeterde stabiliteit: Een klikgebit is veel stabieler dan een traditioneel kunstgebit, omdat het vastklikt op de implantaten. Dit zorgt voor meer vertrouwen tijdens het spreken en eten. 
 • Behoud van kaakbot: De implantaten stimuleren het kaakbot, waardoor botverlies wordt voorkomen. 
 • Verbeterde kauwkracht: Een klikgebit biedt betere kauwkracht en maakt het mogelijk om een breder scala aan voedingsmiddelen te eten. 

Nadelen van een klikgebit

 • Kostbaarder: Klikgebitten zijn over het algemeen duurder dan traditionele kunstgebitten vanwege de kosten van de implantaten en chirurgische procedures. 
 • Chirurgische ingreep: Het plaatsen van de implantaten vereist een chirurgische procedure, en sommige patiënten kunnen daarom niet geschikt zijn voor deze behandeling. 
 • Genezingstijd: Na het plaatsen van de implantaten is er een periode van genezing nodig voordat het klikgebit kan worden bevestigd. 

Verzorging van een kunst- en klikgebit

 1. Spoel het kunstgebit na elke maaltijd met koud water af om voedselresten te verwijderen. Reinig het kunstgebit dagelijks met een speciale protheseborstel en water met zachte vloeibare zeep de binnen- en buitenkant. Spoel daarna de prothese goed af met koud water. Gebruik geen tandpasta, omdat dit krassen kan veroorzaken.
 2. Mondhygiëne: Poets de resterende natuurlijke tanden, tandvlees en tong zorgvuldig met een zachte tandenborstel. Het behoud van een goede mondhygiëne is belangrijk, zelfs als sommige tanden zijn vervangen door implantaten. 
 3. Let eenmaal per week de kunstgebit in een bakje water (1/2) en schoonmaakazijn (1/2). Het is belangrijk om daarna de kunstgebit goed af te spoelen met koud water.  
 4. Vergeet niet de mondholte goed te poetsen met een zachte tandenborstel, zelfs als er geen natuurlijke tanden meer zijn. Reinig ook het tandvlees, het gehemelte en de tong. 
 5. Bezoek regelmatig uw mondzorgpraktijk voor controles, zodat uw kunstgebit kan worden gecontroleerd en eventuele aanpassingen kunnen worden gemaakt. 

Het is belangrijk om te onthouden dat deze informatie algemeen is en dat de specifieke behoeften en geschiktheid voor een kunstgebit of klikgebit kunnen variëren afhankelijk van de individuele situatie. Het is raadzaam om een tandarts of prothetist te raadplegen voor een grondige evaluatie en advies op maat. 

Partieel plaatje 

Belangrijke punten

Hier zijn enkele belangrijke punten om te weten over een partieel plaatje: 

 • Ontwerp op maat: Partiële plaatjes worden individueel op maat gemaakt om perfect in de mond van de patiënt te passen. Het frame is meestal gemaakt van een speciaal metaal, zoals chroom-kobaltlegering, dat duurzaam en lichtgewicht is. 
 • Vervanging van ontbrekende tanden: Het partieel plaatje bevat kunstmatige tanden die de lege ruimtes opvullen waar tanden ontbreken. Deze tanden worden gemaakt van kunsthars en zijn ontworpen om er zo natuurlijk mogelijk uit te zien en te functioneren. 
 • Behoud van natuurlijke tanden: Een partieel plaatje maakt gebruik van de bestaande natuurlijke tanden in de mond als ankers om stabiliteit te bieden. De haken of klemmen op het frame grijpen vast aan de natuurlijke tanden, waardoor het plaatje op zijn plaats blijft. Het is belangrijk dat de natuurlijke tanden gezond genoeg zijn om het plaatje te ondersteunen. 
 • Verbeterde functionaliteit: Een partieel plaatje verbetert de kauwfunctie en helpt bij het spreken, waardoor patiënten weer normaal kunnen eten en communiceren. 
 • Tijdelijk of permanent: Een partieel plaatje kan worden gebruikt als een tijdelijke oplossing terwijl andere tandheelkundige behandelingen worden uitgevoerd, zoals implantaten of bruggen. Het kan ook dienen als een permanente oplossing voor patiënten die geen andere tandheelkundige procedures willen of kunnen ondergaan. 
 • Verzorging en onderhoud: Het is belangrijk om een partieel plaatje goed te onderhouden. Regelmatige reiniging met een speciale protheseborstel en water met zachte vloeibare zeep is essentieel om voedselresten en tandplak te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om de mondhygiëne te handhaven door de natuurlijke tanden en het tandvlees grondig te poetsen. Regelmatige controles bij de tandarts zijn ook belangrijk om de pasvorm en functionaliteit van het partieel plaatje te controleren. 

Het is raadzaam om uw tandarts te raadplegen voor een uitgebreide evaluatie en om advies te krijgen over het gebruik van een partieel plaatje, omdat de geschiktheid en het ontwerp ervan afhankelijk zijn van de specifieke situatie van de patiënt. 

Vergoedingen 

Voor de meeste tandheelkundige zorg, inclusief een kunstgebit, geldt het eigen risico van de basisverzekering. Dit betekent dat u eerst zelf het eigen risico moet betalen voordat de vergoeding van kracht wordt. De vergoeding voor een kunstgebit vanuit de basisverzekering is vaak beperkt. Voor meer uitgebreide dekking kunt u een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Deze aanvullende verzekeringen bieden verschillende dekkingsniveaus voor tandheelkundige zorg, inclusief prothesen. Het vergoedingspercentage voor een kunstgebit vanuit de basisverzekering varieert per verzekeraar. In de meeste gevallen wordt een kunstgebit voor een deel vergoed, bijvoorbeeld 75% of 80%, en moet u zelf het resterende bedrag betalen. 

Het is belangrijk om uw zorgverzekeraar te raadplegen en de specifieke polisvoorwaarden te controleren om te begrijpen welke vergoedingen er gelden voor een kunstgebit vanuit de basisverzekering. Elke verzekeraar kan verschillende regels en beperkingen hanteren met betrekking tot de vergoeding van tandheelkundige zorg. 

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen of wilt u graag een keer bespreken wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100