Mondzorg voor ouderen

Het behoud van een goede mondgezondheid is essentieel voor mensen van alle leeftijden, maar speciale aandacht voor mondzorg is vooral belangrijk voor ouderen. Veroudering kan gepaard gaan met veranderingen in de mondgezondheid en een verhoogd risico op tandheelkundige problemen. Hier zijn enkele belangrijke aspecten van mondzorg voor ouderen in onze mondzorgpraktijk: 

Reguliere tandheelkundige controles

Het is belangrijk dat ouderen regelmatig de tandarts bezoeken, bij voorkeur elke zes maanden, voor routinecontroles. Deze controles helpen bij het vroegtijdig opsporen en behandelen van tandheelkundige problemen voordat ze ernstiger worden. 

Mondhygiëne instructies

Tandplak- en tandsteenverwijdering

Ouder worden kan gepaard gaan met een verhoogde opbouw van tandplak en tandsteen. Het regelmatig verwijderen van tandplak en tandsteen door professionele reiniging helpt bij het voorkomen van tandvleesaandoeningen en andere tandheelkundige problemen. Het kan nodig zijn om vaker professionele reinigingen uit te voeren, afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt. Dit wordt samen met de patiënt besproken.  

Behandeling van droge mond

Ouderen hebben vaak last van een droge mond als gevolg van medicatie, medische aandoeningen of veranderingen in de speekselproductie. Het stimuleren van voldoende hydratatie, het natuurlijk stimuleren van het speeksel (zoals komkommer), het gebruik van kunstmatige speekselvervangers en het aanpassen van medicijnen in overleg met de huisarts kan helpen om de symptomen van een droge mond te verlichten. 

Gebitsprothesen en implantaten

Ondersteuning bij mondverzorging

Ouderen kunnen mogelijk moeite hebben met dagelijkse mondverzorging als gevolg van verminderde mobiliteit, cognitieve beperkingen of andere gezondheidsproblemen. In onze mondzorgpraktijk kunnen we ondersteuning bieden, zoals het aanleren van verzorgingstechnieken aan verzorgers en het verstrekken van aanpassingen of hulpmiddelen om de mondverzorging te vergemakkelijken. 

Bewustzijn van mogelijke complicaties

Ouderen lopen een verhoogd risico op tandheelkundige complicaties, zoals tandvleesaandoeningen, cariës en mondkanker. Het is belangrijk om ouderen bewust te maken van deze risico’s en hen aan te moedigen om regelmatig hun mondgezondheid te laten controleren. 

Het bieden van uitgebreide mondzorg voor ouderen in onze mondzorgpraktijk omvat het begrijpen van de specifieke behoeften en uitdagingen van deze groep patiënten. Door aangepaste behandelingen, gedetailleerde instructies en regelmatige controles kunnen we ervoor zorgen dat ouderen een goede mondgezondheid behouden en genieten van een comfortabele en functionele mond. 

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen of wilt u graag een keer bespreken wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100