Clear aligners zijn een populaire optie voor het rechtzetten van tanden en het corrigeren van gebitsproblemen. Deze onzichtbare beugels bieden een esthetisch aantrekkelijk alternatief voor traditionele metalen beugels.  

Clear aligners zijn dunne, op maat gemaakte kunststof hulpmiddelen (soort bitjes) die over de tanden worden gedragen. Ze oefenen geleidelijk druk uit op specifieke tanden om ze in de gewenste positie te verplaatsen. De behandeling bestaat uit een reeks aligners die elke paar weken worden vervangen om de voortgang van de tandverplaatsing te bevorderen. 

Clear aligners zijn transparant en worden op maat gemaakt om perfect op uw tanden te passen. Hierdoor zijn ze nauwelijks zichtbaar wanneer u ze draagt. In tegenstelling tot metalen beugels, hebben clear aligners geen zichtbare draden of brackets. 

Clear aligners zijn over het algemeen comfortabeler dan traditionele beugels. Ze zijn gemaakt van glad plastic zonder scherpe randen, waardoor ze minder irritatie veroorzaken in uw mond. Het verwijderbare karakter van de aligners maakt het ook gemakkelijker om te eten, te drinken en uw tanden te poetsen in vergelijking met vaste beugels. 

Hoe wordt de clear aligner aangemeten? 

  1. Consultatie: U begint met een consultatie bij een tandarts of orthodontist die gespecialiseerd is in clear aligners. Tijdens deze afspraak zal de tandarts of orthodontist uw gebit grondig onderzoeken, uw gebitsproblemen beoordelen en bepalen of u een geschikte kandidaat bent voor behandeling met clear aligners. 
  2. Behandelplan: Als u in aanmerking komt voor clear aligners, zal de tandarts of orthodontist een behandelplan opstellen. Dit omvat een digitale 3D-scan of afdrukken van uw gebit, röntgenfoto’s en foto’s van uw tanden. Met behulp van geavanceerde software kan de tandarts of orthodontist vervolgens een gedetailleerd behandelplan maken dat laat zien hoe uw tanden zullen bewegen en evolueren gedurende de behandeling. 
  3. Op maat gemaakte aligners: Op basis van het behandelplan worden uw op maat gemaakte aligners vervaardigd. Dit wordt meestal gedaan door digitale technologie te gebruiken om de aligners te ontwerpen en ze vervolgens te produceren met behulp van 3D-printingstechnieken. 
  4. Draag- en vervangingsschema: Zodra uw aligners gereed zijn, krijgt u instructies over hoe u ze moet dragen. U draagt elke aligner meestal gedurende 1 tot 2 weken voordat u naar de volgende in de reeks overschakelt. Elke nieuwe aligner brengt geleidelijk aan kleine verschuivingen in uw tanden aan, wat bijdraagt aan de voortgang van de behandeling. 
  5. Opvolgafspraken: Gedurende de behandeling zult u regelmatig opvolgafspraken hebben met uw tandarts of orthodontist. Deze afspraken zijn bedoeld om de voortgang van de behandeling te controleren, eventuele aanpassingen aan te brengen en nieuwe sets aligners te verstrekken. 

Het aanmeten van een clear aligner omvat doorgaans geen pijnlijke of invasieve procedures. In plaats daarvan maakt de tandarts of orthodontist gebruik van digitale technologieën, zoals 3D-scanning of afdrukken, om een nauwkeurig beeld van uw gebit te verkrijgen. Dit elimineert de noodzaak van traditionele afdrukken met afdruklepels en kan het proces comfortabeler maken. 

De behandelduur met clear aligners varieert afhankelijk van de ernst van uw gebitsproblemen. Over het algemeen duurt de behandeling met clear aligners echter korter dan met traditionele beugels. Gemiddeld duurt een behandeling met clear aligners tussen de 6 maanden tot 2 jaar. 

Clear aligners zijn effectief voor een breed scala aan tandheelkundige problemen, waaronder scheve tanden, overbeet, onderbeet, open beet en ruimtes tussen de tanden. Niet alle gebitsproblemen zijn echter geschikt voor behandeling met clear aligners. Uw tandarts of orthodontist kan beoordelen of u een geschikte kandidaat bent voor deze behandelmethode. 

Om optimale resultaten te bereiken met clear aligners, is het belangrijk om ze consistent te dragen, meestal 20 tot 22 uur per dag. De aligners moeten alleen worden verwijderd tijdens het eten, drinken (behalve water) en het poetsen van uw tanden. Het niet naleven van deze instructies kan de behandeling vertragen of de resultaten beïnvloeden. 

Voor- en nadelen van clear aligners 

Onderhoud en schoonmaken van de aligners

Om uw aligners schoon en fris te houden, volgt u deze richtlijnen: 

  1. Verwijder de aligners tijdens het eten en drinken (behalve water) om vlekken en beschadigingen te voorkomen. 
  2. Spoel de aligners grondig af met lauw water telkens wanneer u ze uitneemt. 
  3. Reinig de aligners dagelijks met een milde zeep en een zachte tandenborstel. Vermijd het gebruik van tandpasta, omdat deze krassen op de aligners kan veroorzaken. 
  4. Gebruik indien gewenst een speciale aligner-reiniger. Deze zijn verkrijgbaar bij de meeste apotheken en tandheelkundige leveranciers. Volg de instructies van de fabrikant zorgvuldig op. 
  5. Vermijd het blootstellen van de aligners aan warmte, zoals warm water of direct zonlicht, omdat dit de vorm en pasvorm kan beïnvloeden. 

Kosten

De kosten van clear aligners kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de ernst van uw gebitsproblemen, de duur van de behandeling en de locatie en ervaring van de tandarts of orthodontist. Over het algemeen zijn de kosten van clear aligners iets hoger dan van traditionele beugels. 

Het is het beste om een consultatieafspraak te maken bij een tandarts of orthodontist die ervaring heeft met clear aligners. Op basis van uw specifieke situatie kunnen zij een nauwkeurige kostenraming geven en u informeren over eventuele betalingsplannen of verzekeringsdekking. 

Het is belangrijk op te merken dat deze informatie algemeen van aard is en dat de specifieke details en kosten kunnen variëren afhankelijk van uw individuele omstandigheden en de aanpak van de tandarts of orthodontist. 

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen of wilt u graag een keer bespreken wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100