Tanden bleken

Steeds meer mensen willen een stralend wit gebit, waardoor de vraag naar bleken steeds vaker wordt gesteld. Het aanbod om tanden te bleken is enorm, reclames beloven hagelwitte tanden, vaak zelfs binnen een uur. Tanden wit maken met behulp van bleekbehandelingen kan in veel gevallen, maar niet altijd. Onveilige bleekprocessen kunnen schade aanbrengen aan uw gebit en mond. Daarom is het altijd belangrijk om uw tanden te laten bleken bij een tandarts.  

Wat is tanden bleken? 

Tanden bleken is een populaire cosmetische tandheelkundige behandeling die tot doel heeft de kleur van de tanden op te helderen en te verhelderen. Tanden en kiezen worden in de loop der jaren steeds donkerder van kleur. Dit komt onder andere door kleurstoffen in voedingsmiddelen en dunner wordend glazuur. Bleken van tanden kan een optie zijn om verkleuringen en vlekken op het tandoppervlak te verminderen, waardoor een stralende glimlach ontstaat. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

Tanden bleken kan worden uitgevoerd in een tandartspraktijk door een professional, of u kunt thuis bleekmiddelen gebruiken onder begeleiding van uw tandarts. 

De twee meest voorkomende soorten bleekmiddelen die worden gebruikt voor tanden bleken zijn waterstofperoxide en carbamideperoxide. Waterstofperoxide is sterker en kan snellere resultaten opleveren, terwijl carbamideperoxide geleidelijk wordt afgebroken tot waterstofperoxide en langere tijd wordt gebruikt, vaak ’s nachts. 

Tanden bleken is over het algemeen veilig, maar het kan bij sommige mensen tijdelijke gevoeligheid van de tanden en het tandvlees veroorzaken. Het is belangrijk om de instructies van uw tandarts op te volgen en niet te veel bleekmiddel te gebruiken, omdat overmatig bleken schade aan het tandglazuur kan veroorzaken. 

Niet iedereen komt in aanmerking voor tanden bleken. Het kan bijvoorbeeld minder effectief zijn bij mensen met bepaalde vormen van verkleuring, zoals interne verkleuring veroorzaakt door beschadiging van de tandzenuw of verkleuring. Uw tandarts kan beoordelen of tanden bleken geschikt is voor uw specifieke situatie. 

Veel verkleuringen op het tandoppervlak zijn eenvoudig te verwijderen door een van onze mondzorgprofessionals. Denk aan verkleuringen van eten, drinken of roken. Daarom raden wij altijd aan om met regelmaat langs te komen voor een professionele gebitsreiniging bij één van onze mondzorgprofessionals. 

De duurzaamheid van de resultaten varieert afhankelijk van factoren zoals uw mondhygiëne, voedingsgewoonten (vermijd overmatig gebruik van koffie, thee, rode wijn, enz.), en eventuele rookgewoonten. De resultaten van tanden bleken zijn meestal niet permanent en kunnen na verloop van tijd vervagen. U kunt echter periodieke onderhoudsbehandelingen overwegen om de resultaten te behouden.

Als tanden bleken geen geschikte optie is voor u, zijn er alternatieven om uw glimlach te verbeteren. Dit kan onder meer het gebruik van cosmetische tandheelkunde zoals porseleinen facings, tandheelkundige bonding of kronen omvatten. Uw tandarts kan u adviseren over de beste optie voor uw specifieke situatie. 

Het is belangrijk om met uw tandarts te overleggen voordat u een tanden bleekbehandeling ondergaat. Ze kunnen uw tanden evalueren, uw verwachtingen bespreken en een behandeling aanbevelen die het beste bij u past.  

Verschillende bleekmethoden 

Er zijn verschillende bleekmethoden die de mondzorgprofessional bij u kan toepassen. De meest voorkomende bleekmethoden die wordt uitgevoerd is het ‘zelf thuis bleken met bleeklepels’.  

Nadat uw gebit gecheckt is, zal de mondzorgprofessional u adviseren wat de beste methode voor u is.  

Bleken met bleeklepels thuis: Voor deze methode neemt de mondzorgprofessional afdrukken of een digitale scan van uw gebit om op maat gemaakte bleeklepels te maken. u krijgt deze bleeklepels samen met een bleekmiddel met een lagere concentratie, dat u thuis gedurende een bepaalde periode draagt, meestal enkele uren per dag of ’s nachts. Deze methode duurt meestal enkele weken voordat u de gewenste resultaten bereikt. Het voordeel is dat u de bleeklepels kunt hergebruiken als u in de toekomst uw glimlach wilt opfrissen. 

Bleken in de tandartspraktijk (indien beschikbaar): Dit is een methode waarbij de mondzorgprofessional een sterk bleekmiddel op uw tanden aanbrengt en dit activeert met behulp van een speciale lichtbron of laser. Deze procedure wordt meestal in één of enkele bezoeken voltooid. Het voordeel van het bleken in de praktijk is dat het direct resultaat oplevert, waardoor u direct een wittere glimlach krijgt.  

Voordelen van tanden bleken bij onze praktijk: 

  • Professionele aanpak: Tanden bleken bij onze mondzorgprofessionals biedt de voordelen van een professionele aanpak. De mondzorgprofessionals hebben de juiste kennis, expertise en materialen om veilig en effectief tanden te bleken. 
  • Op maat gemaakt plan: Een mondzorgprofessional kan een individueel behandelplan opstellen dat is afgestemd op uw specifieke behoeften en wensen. Ze kunnen rekening houden met factoren zoals de kleur van uw tanden, de oorzaak van verkleuring en eventuele tandheelkundige aandoeningen die van invloed kunnen zijn op het bleekproces. 
  • Sterkere bleekmiddelen: Tandartsen hebben toegang tot sterkere bleekmiddelen die een sneller en intenser bleekresultaat kunnen opleveren in vergelijking met over-the-counter-producten. Dit kan vooral handig zijn als u snel resultaat wilt zien. 
  • Professioneel toezicht: Tijdens het bleekproces zal een tandarts het hele proces nauwlettend in de gaten houden en ervoor zorgen dat het veilig en effectief verloopt. Ze kunnen eventuele ongemakken minimaliseren en mogelijke bijwerkingen beheren. 

Nadelen van tanden bleken  

  • Gevoeligheid: Tijdens het bleekproces kunt u tijdelijke tandgevoeligheid ervaren, vooral als u gevoelige tanden hebt. Hoewel dit meestal van voorbijgaande aard is, kan het ongemak veroorzaken tijdens de behandeling. 
  • Tijdelijke resultaten: Hoewel tanden bleken bij de mondzorgprofessionals effectieve resultaten kan opleveren, zijn deze resultaten meestal niet permanent. De duurzaamheid van het bleekeffect kan variëren, afhankelijk van factoren zoals uw mondhygiëne, eet- en drinkgewoonten en het gebruik van kleurstof veroorzakende stoffen zoals koffie of tabak. 

Het is belangrijk om met uw mondzorgprofessional te praten over de voor- en nadelen van tanden bleken, zodat u een weloverwogen beslissing kunt nemen op basis van uw specifieke behoeften en verwachtingen. De mondzorgprofessional kan u adviseren over de meest geschikte bleekbehandeling en mogelijke alternatieven als tanden bleken mogelijk niet geschikt is voor u. 

Vergoeding 

Het bleken van uw tanden valt niet binnen de basisverzekering. Daarnaast vergoeden de meeste aanvullende tandartsverzekeringen de kosten niet, omdat het om een cosmetische behandeling gaat. U kunt altijd bij uw zorgverzekeraar informeren naar de voorwaarden.  

Heeft u vragen?

Heeft u naar aanleiding van deze informatie vragen of wilt u graag een keer bespreken wat we voor u kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100