Tandenknarsen, ook bekend als bruxisme, is het onbewust krachtig over elkaar schuiven of malen van de tanden, meestal tijdens de slaap. Tandenklemmen verwijst naar het stevig op elkaar klemmen van de tanden, zonder het malende aspect. Beide gewoontes kunnen schadelijk zijn voor de tanden en kaakgewrichten.
Oorzaken van tandenknarsen en klemmen:
- Spanning en stress kunnen bijdragen aan tandenknarsen en klemmen. Het kan een manier zijn waarop het lichaam reageert op spanning en spanning in de kaken en spieren.
- Gebitsoverbelasting: Onjuiste uitlijning van de tanden, kaakproblemen of afwijkingen in de beet kunnen leiden tot tandenknarsen en klemmen.
- Tandenknarsen kan verband houden met bepaalde slaapstoornissen, zoals slaapapneu, waarbij ademhalingsproblemen tijdens de slaap optreden.
- Het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antidepressiva, kan het risico op tandenknarsen verhogen. Daarnaast kunnen stimulerende middelen zoals cafeïne en alcohol het tandenknarsen verergeren.
Symptomen van tandenknarsen en klemmen:
- Tanden slijtage: Overmatige slijtage van het tandglazuur kan optreden als gevolg van het schuren van de tanden tegen elkaar.
- Kaakpijn en spierpijn: Tandenknarsen en klemmen kunnen leiden tot kaak- en spierpijn, die zich kan verspreiden naar de nek en schouders.
- Hoofdpijn: Frequente hoofdpijn, vooral bij het ontwaken, kan een symptoom zijn van tandenknarsen.
- Tandenknarsen en klemmen kunnen bijdragen aan temporomandibulaire gewrichtsstoornis (TMJ), wat kan resulteren in kaakpijn, klikkende geluiden en moeite met het openen en sluiten van de mond.
- Gevoelige tanden: Door het slijten van het tandglazuur kunnen de tanden gevoeliger worden voor warmte, koude en druk.
- Vermoeidheid van de kaken: Overbelasting van de kauwspieren kan leiden tot vermoeidheid en stijfheid van de kaken.
Behandelopties voor tandenknarsen en klemmen:
- Een tandheelkundige op maat gemaakte splint of nachtwaker kan de tanden beschermen tegen slijtage en de druk op de kaak verminderen.
- Het identificeren en aanpakken van stressfactoren kan helpen om tandenknarsen en klemmen te verminderen. Ontspanningstechnieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en counseling kunnen nuttig zijn.
- Bewustwording van de gewoonte kan helpen om het te verminderen. Het vermijden van kauwgom, het niet op de nagels bijten en het vermijden van harde voedingsmiddelen kan ook helpen.
- In sommige gevallen kan een orthodontische behandeling of restauratieve tandheelkunde worden aanbevolen om de beet te corrigeren en de druk op de tanden en kaken te verminderen.
- In zeldzame gevallen kunnen medicijnen zoals spierverslappers worden voorgeschreven om de spieren te ontspannen en tandenknarsen te verminderen.
Voorkomen van tandenknarsen en klemmen:
- Het beheersen van stressniveaus kan helpen om tandenknarsen en klemmen te voorkomen.
- Beperk het gebruik van cafeïne, alcohol en tabak, omdat deze de gewoontes kunnen verergeren.
- Het creëren van een ontspannende nachtelijke routine, zoals een warm bad nemen of lezen voor het slapengaan, kan helpen om de spieren te ontspannen.
- Probeer overdag bewust te zijn van de positie van de kaak en het vermijden van onnodige spanning in de kaken en gezichtsspieren.
- Vermijd het kauwen op harde voorwerpen, zoals ijsblokjes of pennen.
- Beoefen ontspanningstechnieken om stress te verminderen, vooral voor het slapengaan.
Het is raadzaam om een tandheelkundig professional te raadplegen als u vermoedt dat u tandenknarsen of klemmen ervaart. Zij kunnen de ernst beoordelen, mogelijke schade evalueren en de juiste behandelingsopties en preventieve maatregelen aanbevelen.
Vergoedingen
Jongeren tot 18 jaar kunnen in de meeste gevallen (met een machtiging van de verzekeraar) een vergoeding ontvangen van een opbeetplaatje. Houdt er echter rekening mee dat de kosten in beginsel onder uw eigen risico vallen.
Vanaf 18 jaar en ouder geldt in principe dat de kosten niet worden vergoedt vanuit de basisverzekering. Hiervoor dient u een aanvullende verzekering af te sluiten, let hierbij op dat niet alle verzekeraars deze behandeling vergoeden.
HeB Je vragen?
Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen of wil je graag een keer bespreken wat we voor je kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100