Parodontitis is een ernstige tandvleesaandoening die ontsteking en schade aan het tandvlees en de omliggende weefsels veroorzaakt. Het is een progressieve aandoening die, indien onbehandeld, kan leiden tot verlies van tanden en botstructuur. Parodontitis is een complexe aandoening waarbij meerdere mondzorgprofessionals betrokken zijn.  

Wat is parodontitis?  

Parodontitis wordt veroorzaakt door de opbouw van tandplak, een kleverige bacteriële laag, op de tanden en langs de tandvleesrand. Als de tandplak niet regelmatig wordt verwijderd door zorgvuldig elektrisch poetsen en interdentale reiniging, kunnen de bacteriën in de plak ontstekingen veroorzaken. Dit resulteert in schade aan het tandvlees, de vezels die de tanden ondersteunen en het kaakbot eromheen. Parodontitis kan leiden tot tandverlies en andere complicaties als het niet wordt behandeld. 

Oorzaken van parodontitis  

Parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriële infectie en ontsteking in de mond. De belangrijkste oorzaken en risicofactoren zijn onder andere: 

Slechte mondhygiëne

Onvoldoende en inefficiënte mondhygiëne, zoals onvoldoende poetsen en interdentaal reinigen, kan leiden tot de opbouw van tandplak. Tandplak is een kleverige laag die bestaat uit bacteriën, voedselresten en speeksel. 

Tandplak en tandsteen

Als tandplak niet regelmatig wordt verwijderd door effectief poetsen en flossen, kan het verharden en verkalken tot tandsteen. Tandsteen kan niet worden verwijderd door normaal poetsen en interdentaal reinigen en vereist professionele reiniging door een tandarts of mondhygiënist. 

Roken

Roken vermindert de bloedtoevoer naar het tandvlees en belemmert het genezingsproces. Het verhoogt ook het risico op infectie en verergert de symptomen van parodontitis. 

Genetische aanleg

Sommige mensen hebben een genetische aanleg voor het ontwikkelen van parodontitis. Dit betekent dat ze gevoeliger zijn voor de bacteriën die tandvleesaandoeningen veroorzaken. 

Medische aandoeningen

Bepaalde medische aandoeningen, zoals diabetes, immuunstoornissen en hormonale veranderingen (zoals tijdens zwangerschap), kunnen het risico op parodontitis verhogen. 

Symptomen van parodontitis

De symptomen van parodontitis kunnen variëren, maar kunnen de volgende omvatten: 

  • Rood, gezwollen of gevoelig tandvlees. 
  • Bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen. 
  • Slechte adem die niet verdwijnt. 
  • Terugtrekkend tandvlees, waardoor de tanden er langer uitzien. 
  • Gevoeligheid of pijn bij het kauwen. 
  • Losse tanden of veranderingen in de beet. 
  • Vorming van abcessen of pus tussen de tanden en het tandvlees. 

Stadia van parodontitis

Parodontitis kent verschillende stadia, waaronder: 

Dit is het beginstadium van parodontitis, waarbij het tandvlees ontstoken is maar er nog geen blijvende schade aan het kaakbot is. Het kan worden teruggedraaid door goede mondhygiëne en professionele reiniging. 

In dit stadium begint het ontstoken tandvlees zich terug te trekken, waardoor er ruimtes ontstaan tussen de tanden en het tandvlees (pockets). Er kan lichte botafbraak optreden. 

De pockets worden dieper en er is meer botverlies. Tanden kunnen losser worden en er kunnen tandvleesabcessen ontstaan. 

Dit is het meest gevorderde stadium van parodontitis, waarbij er aanzienlijke botafbraak is en tanden mogelijk moeten worden verwijderd vanwege ernstige instabiliteit. 

Tandvleesbehandelingen bij parodontitis

Initieel onderzoek en diagnose

Een parodontoloog, een tandarts die gespecialiseerd of is in parodontale behandelingen óf een mondhygiënist, zal een uitgebreid onderzoek uitvoeren om de ernst van de parodontitis vast te stellen. Dit omvat het beoordelen van de pocketdiepte (ruimte tussen tandvlees en tanden), het nemen van röntgenfoto’s en het beoordelen van het algehele mondgezondheidsniveau. Dit alles wordt vastgelegd in een parodontiumstatus.  

Scaling en root planing

Dit is een diepe reinigingsprocedure waarbij tandplak en tandsteen zorgvuldig van de tanden en worteloppervlakken worden verwijderd. Dit wordt uitgevoerd d.m.v. ultrasone reiniging (EMS) en scalers (handinstrumenten). Het worteloppervlak wordt glad gemaakt (root planing) om de hechting van het tandvlees aan de wortel te bevorderen en verdere bacteriële groei te voorkomen. Deze behandeling kan soms pijn geven, dus wordt u altijd de optie voorgelegd om gebruik te maken van lokale verdoving. Het behandeltraject kan bestaan uit meerdere sessies waar delen van het gebit worden gereinigd. Daarnaast wordt er zorgvuldig instructies en voorlichting gegeven over het onderhouden van uw gebit.  

Chirurgische ingrepen

In gevorderde gevallen van parodontitis kunnen chirurgische ingrepen nodig zijn. Dit kan omvatten het verwijderen van diepe pockets, het regenereren van verloren botweefsel of het verplaatsen van het tandvlees om de tanden beter toegankelijk te maken voor reiniging. 

Nazorgtraject

Na de initiële behandeling is het belangrijk om regelmatig (2-4 keer per jaar) terug te keren naar de parodontoloog of mondhygiënist voor onderhoudsbehandelingen. Dit omvat het verwijderen van tandplak en tandsteen, het controleren van de pocketdiepte en het monitoren van de algehele mondgezondheid. Daarnaast wordt er altijd gekleurd om te kijken of er nog tandplak aanwezig is en waar nodig instructie of voorlichting gegeven.

Betrokken professionals bij parodontale behandelingen

Parodontoloog

Mondhygiënist

Paro-preventieassistent

Preventieassistent

Vergoedingen 

De vergoedingen voor tandvleesbehandelingen kunnen variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type behandeling, uw tandheelkundige verzekering en de dekking die u hebt. Het is belangrijk om contact op te nemen met uw mondzorgprofessional en uw verzekeraar om specifieke informatie te verkrijgen over de vergoedingen voor tandvleesbehandelingen in uw situatie.  

Controleer de polis van uw tandheelkundige verzekering om te zien welke behandelingen worden gedekt. Sommige verzekeraars bieden dekking voor tandvleesbehandelingen, zoals initieel onderzoek, parodontale behandeling en onderhoudsbezoeken. De dekking kan echter variëren, afhankelijk van de verzekeraar en het specifieke plan dat u heeft gekozen. 

Zorg ervoor dat uw de verzekeringsvoorwaarden begrijpt, zoals het eigen risico, eventuele wachttijden en beperkingen op dekking voor bepaalde behandelingen. Sommige verzekeringen kunnen bijvoorbeeld alleen bepaalde stadia van tandvleesaandoeningen of specifieke behandelingsmethoden dekken. 

Overleg met uw mondzorgprofessional over de voorgestelde tandvleesbehandelingen en vraag naar de geschatte kosten (begroting). Ze kunnen u informatie verstrekken over welke behandelingen nodig zijn op basis van uw tandheelkundige situatie. 

Als uw tandheelkundige verzekering beperkte dekking biedt voor tandvleesbehandelingen of als u geen tandheelkundige verzekering hebt, kunt u overwegen om een aanvullende tandheelkundige verzekering af te sluiten. Deze verzekeringen kunnen specifieke dekking bieden voor tandvleesbehandelingen en kunnen de kosten helpen dekken. 

Het is belangrijk om te onthouden dat de vergoedingen voor tandvleesbehandelingen afhankelijk zijn van uw individuele verzekering en tandheelkundige situatie. Het is raadzaam om contact op te nemen met uw tandarts en verzekeraar voor gedetailleerde informatie over vergoedingen en dekking. 

HeB Je vragen?

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen of wil je graag een keer bespreken wat we voor je kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100