Wees lief voor je gebit, ook tijdens de feestdagen

De feestdagen komen eraan. Gevulde schoentjes, verlichte kerstbomen, knapperend haardvuur… en veel zoete verleidingen, heel veel zoete verleidingen. Hoe zorg je dan toch goed voor je gebit?

Wees zuinig op je glazuur

Bacteriën in de mond zetten suiker om in zuur. Elke keer als we iets eten, neemt de PH-waarde in onze mond af en wordt de omgeving in onze mond zuurder. Dat zuur werkt in op het glazuur van ons gebit en kan op die manier gaatjes – cariës – veroorzaken. Wil dat zeggen dat we onszelf alle verleidingen moeten ontzeggen? Gelukkig niet! Er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om de schade te beperken.

1. Niet te veel eetmomenten

Speeksel helpt het zuur in de mond te neutraliseren. Zo kan de PH-waarde in je mond zich herstellen, maar dan moet het daar wel de kans voor krijgen. Door het aantal eet- en drinkmomenten op een dag te beperken tot zeven, geef je je mond de kans in actie te komen.

2. Goed poetsen – maar niet te snel

Met goed poetsen bescherm je je gebit. Doe dat echter niet te snel nadat je iets hebt gegeten. Geef je tandglazuur een uurtje de kans te herstellen.

3. Drink water – of thee

Als je tussendoor water drinkt, heb je kans dat je minder trek hebt. Zin in een smaakje? Doe wat munt, wat fruit of gember in het water voor een beetje pit. En een kopje kruidenthee is natuurlijk ook een goed alternatief voor frisdrank.

4. Zoek alternatieven

Natuurlijk gaat er niets boven een handje pepernoten of een paar kerstkransjes. Gelukkig zijn er ook smakelijke alternatieven die minder schadelijk zijn voor je gebit. Een stukje kaas stimuleert de speekselvorming, en je weet inmiddels waar dat goed voor is. Ook een handjevol noten – denk aan amandelen, cashewnoten, pistachenoten of walnoten – is een gezond alternatief. Zo krijg je meteen verschillende mineralen en vitamines binnen.

5. Geniet!

Als je dan toch valt voor die zoete verleiding, geniet er dan volop van! Daarmee voorkom je ook dat je gedachteloos iets in je mond stopt en dat helpt weer het aantal eetmomenten te beperken. Een win-win-situatie, lijkt ons.

Fijne feestdagen en een stralend nieuwjaar!

Wij hopen dat iedereen met familie, vrienden en geliefden kan genieten van fijne feestdagen. We brengen dan ook graag een virtuele toost uit op een gelukkig en gezond nieuwjaar met veel begrip en liefde voor elkaar. Blijf gezond!

Ook zin in een gezond gebit?

Vind jij het ook belangrijk om een gezond gebit te hebben – en houden? Je bent van harte welkom om een afspraak te maken bij onze praktijk.