Een wortelkanaalbehandeling, ook wel endodontische behandeling genoemd, is een procedure die wordt uitgevoerd om een geïnfecteerde of ontstoken tand of kies te behandelen. Het doel van de behandeling is om de infectie te verwijderen, het wortelkanaal schoon te maken en te vullen, en de tand of kies te behouden.  

Uw tanden en kiezen bestaan uit een kroon, glazuur, dentine (tandbeen), één of meerdere wortels, pulpakamer (zenuwholte), en het wortelkanaal. De laatste twee worden samen pulpa genoemd en hierin bevindt zich (in een gezonde situatie) pulpaweefsel. De kroon is het zichtbare deel van de tand of kies. De wortels zitten onder het tandvlees in de kaak verankerd. In de wortel loopt het wortelkanaal welke bestaat uit zenuwvezels en bloedvaten.  

In een gezonde situatie reageert een tand of kies normaal op koude- en warmteprikkels. Als er een gaatje ontstaat (tandbederf of wel cariës), dan kan een zenuw geïrriteerd raken. Deze irritatie kan in de meeste gevallen worden verholpen door een vulling te maken in de tand of kies. 

Om verschillende redenen kan de irritatie van de zenuw nog aanwezig zijn nadat een vulling is gemaakt. Soms wordt er afgewacht aIs de irritatie nog omkeerbaar is. Er zal een zenuwbehandeling ofwel wortelkanaalbehandeling plaats moeten vinden aIs de zenuw ernstig ontstoken is of als het weefsel (pulpa) ontstoken is geweest. 

Wanneer is een wortelkanaalbehandeling nodig?  

Behandeling 

Als eerste zal de tandarts röntgenfoto’s maken en een grondig onderzoek uitvoeren om de omvang van de infectie te beoordelen en te bepalen of een wortelkanaalbehandeling nodig is.  

Een wortelkanaalbehandeling wordt meestal uitgevoerd onder lokale verdoving om ervoor te zorgen dat de patiënt comfortabel is tijdens de procedure. De tandarts maakt een kleine opening in de tand of kies om toegang te krijgen tot het wortelkanaal. Vervolgens worden de geïnfecteerde pulpa en zenuwen verwijderd en wordt het kanaal grondig schoongemaakt en gedesinfecteerd om eventuele bacteriën, tandbederf en andere ongewenste materialen te verwijderen. Nadat het wortelkanaal is gereinigd en gedesinfecteerd, wordt het gevuld met een rubberachtig materiaal dat guttapercha wordt genoemd. Dit materiaal vult het wortelkanaal en zorgt voor stabiliteit. Hierdoor wordt voorkomen dat er opnieuw een infectie optreedt.  

Na de wortelkanaalbehandeling kan een restauratieve behandeling nodig zijn om de tand te herstellen en te versterken. Dit kan een vulling, tandkroon of tandheelkundige opbouw omvatten, afhankelijk van de conditie van de tand. 

Na de behandeling 

Na de wortelkanaalbehandeling kan de tand of kies gevoelig zijn, maar deze gevoeligheid verdwijnt meestal binnen enkele dagen. De tandarts kan pijnstillers voorschrijven om eventuele ongemakken te verlichten. Het is belangrijk om goede mondhygiëne te handhaven door twee maals daags twee minuten te poetsen en tussen de tanden en kiezen te reinigen met een rager. Het is ook raadzaam om harde en kleverige voedingsmiddelen te vermijden totdat de tand of kies volledig is hersteld. 

Na de wortelkanaalbehandeling is het essentieel om een follow-up afspraak te maken met uw tandarts. Deze afspraak is bedoeld om ervoor te zorgen dat de tand of kies goed geneest en er geen tekenen van infectie of complicaties zijn. In sommige gevallen kan het nodig zijn om de tand of kies te restaureren met een vulling of een kroon om de structuur en functionaliteit te herstellen. 

Voordelen van een wortelkanaalbehandeling: 

Nadelen van een wortelkanaalbehandeling: 

Alternatieven voor een wortelkanaalbehandeling  

Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd met het doel om een tand of kies te behouden. Echter zijn er ook andere alternatieven: 

  • Geen behandeling 
    U kunt ervoor kiezen om geen behandeling uit te laten voeren of te wachten op duidelijke klachten/symptomen. Het risico hiervan is dat u veel pijn ervaart en de ontsteking zich uitbreidt naar het kaakbot. Bij aantasting van het kaakbot kunt u uw tand of kies verliezen.   
  • Apexresectie 
    U kunt een apexresectie laten uitvoeren door een chirurg als de ontsteking in de wortelpunt zit. Uw tandarts of endodontoloog kan u hierin adviseren.   
  • Trekken van tand of kies met vervolgbehandeling 
    U kunt uw tand of kies laten trekken en vervolgens een vervolgbehandeling laten uitvoeren zoals het plaatsen van een implantaat, brug, of prothese.  
  • Trekken van tand zonder vervolgbehandeling 
    U kunt uw tand of kies ook laten trekken zonder vervolgbehandeling. Hierbij loopt u het risico dat tanden en kiezen gaan verschuiven doordat er ruimte ontstaat in uw gebit. Ook kan de beethoogte veranderen en kunt u last krijgen van tandvleesproblemen. 

Vergoedingen wortelkanaalbehandeling 

Een wortelkanaalbehandeling wordt volledig vergoed door de basisverzekering als u jonger bent dan 18 jaar. Als u 18 jaar of ouder bent, dan wordt de behandeling niet vergoed vanuit de basisverzekering. In dat geval wordt de behandeling vergoed vanuit een aanvullende tandartsverzekering. Het verschilt per verzekeraar wat de regels zijn en hoeveel er vergoed wordt. Wij raden u daarom aan om contact op te nemen met uw zorgverzekering om te achterhalen of u verzekerd bent voor een wortelkanaalbehandeling. 

Het is belangrijk om te benadrukken dat een wortelkanaalbehandeling doorgaans succesvol is. Echter, in sommige gevallen kan een herbehandeling nodig zijn als er een nieuwe infectie optreedt of als de initiële behandeling niet volledig succesvol was. Raadpleeg altijd uw tandarts voor advies en om uw specifieke situatie te beoordelen voordat u beslissingen neemt met betrekking tot een wortelkanaalbehandeling. 

HeB Je vragen?

Heb je naar aanleiding van deze informatie vragen of wil je graag een keer bespreken wat we voor je kunnen betekenen?

Neem dan contact met ons op!
Tel: 033 – 74 10 100